\n BIOHELLAS:\n Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογιών για τον ποιοτικό έλεγχο-νοθεία των προϊόντων ελιάς, με χρήση σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης και χημειομετρίας. (HOLEA).\n Agrotypos 12/2020\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n O Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης «Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών\n Προϊόντων ΑΕ», με το διακριτό τίτλο «ΒΙΟ Ελλάς» ιδρύθηκε το 2001 και\n λειτουργεί με τη νομική μορφή ανωνύμου εταιρείας. Η ΒΙΟ Ελλάς,\n δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης\n προϊόντων βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας και πιστοποίησης\n Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας. Η ΒΙΟ Ελλάς Α.Ε. αξιολογήθηκε από τον\n Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (AGROCERT)\n και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως\n αναγνωρισμένος Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων Βιολογικής\n Γεωργίας σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία που διέπει την παραγωγή\n και εμπορία βιολογικών προϊόντων (Κανονισμοί 834/2007/ΕΚ και\n 889/2008/ΕΚ), με κωδικό έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση GR-BIO-03. Η\n ΒΙΟ Ελλάς, είναι διαπιστευμένος, από τον Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης\n (Ε.ΣΥ.Δ.), Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των\n προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 45011:1998 και ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17021:2006.\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ιδρύθηκε\n επίσημα το 1837. Είναι το κορυφαίο και πιο γνωστό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην\n Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Ο Τομέας\n Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων (ΤΦΧΦΠ) ανήκει στο\n Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και θεωρείται ένα από τα\n πλέον σύγχρονα ερευνητικά κέντρα στον τομέα των φυσικών προϊόντων. Ο\n ΤΦΧΦΠ εκτείνεται σε μία έκταση 2.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων\n γραφείων και εργαστηρίων. Οι κύριες ερευνητικές δραστηριότητες του\n ΤΦΧΦΠ σχετίζονται με την ανακάλυψη νέων δραστικών φυσικών προϊόντων\n με διάφορες εφαρμογές, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα\n διατροφής, καλλυντικά και αγροχημικά που βασίζονται στην Ελληνική,\n Μεσογειακή και παγκόσμια βιοποικιλότητα. Ειδικότερα ασχολείται με α)\n εκχύλιση και απομόνωση φυσικών προϊόντων σε εργαστηριακή και πιλοτική\n κλίμακα, εστιάζοντας στην εφαρμογή προηγμένων τεχνικών και στη\n βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων εκχύλισης/απομόνωσης, β) ανάπτυξη και\n εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων για τον ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηρισμό\n εκχυλισμάτων, κλασμάτων και καθαρών ουσιών και στην ταυτοποίηση της\n δομής των απομονωμένων ενώσεων και γ) αξιολόγηση βιολογικής δράσης.\n Ωστόσο, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στα κύρια Ερευνητικά ενδιαφέροντα\n του ΤΦΧΦΠ έχει συμπεριληφθεί και η μελέτη του ελαιολάδου, με έμφαση στη\n\n βιομηχανική αξιοποίησή του, στην ποιοτική του αξιολόγηση και στη μελέτη\n της επίδρασης των βιοδραστικών του συστατικών σε χρόνια νοσήματα του\n ανθρώπου.\n Ο ΤΦΧΦΠ κάθε χρόνο διευρύνει τις επιστημονικές του δραστηριότητες στη\n μελέτη του ελαιολάδου με τη συμμετοχή του ως συντονιστής ή εμπλεκόμενος\n Φορέας σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (MediHealth, OLALA,\n Olive-Net) και επεκτείνει τις συνεργασίες του με πανεπιστημία της Ελλάδας\n (Τμήμα Ιατρικής-Εθνικό και Καποδιατριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα\n Βιολογίας-Εθνικό και Καποδιατριακό πανεπιστήμιο Αθηνών) και του\n εξωτερικού (Universidad Complutense de Madrid, University of Antwerp,\n University of Geneva, Universite d’Avignon et de Pays de Vaucluse, Ecole\n National d’Agricalture de Meknes, University of Innsbruck), αλλά και με\n ιδιωτικές εταιρείες και ινστιτούτα παγκοσμίου φήμης (Bruker, Bionorica,\n Rousselet Robatel Kromaton, ADSI, Alnumed, Neuro-Sys, Natac Biotech,\n CNRS, CNR). Συνολικά πάνω από 60 επιστημονικές εργασίες έχουν\n δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη\n μελέτη του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα η επιστημονική παρουσία του\n ΤΦΧΦΠ κάθε χρόνο υπογραμμίζεται με τη συμμετοχή αλλά και διοργάνωση\n πληθώρας επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων. Όλα τα παραπάνω έχουν\n οδηγήσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας της ερευνητικής ομάδας\n ελαιολάδου του ΤΦΧΦΠ (Olive Oil Research Group,\n http://oliverg.pharm.uoa.gr), όπου πραγματοποιείται ανάρτηση των νέων\n επιστημονικών επιτευμάτων και σημαντικών άρθρων επί του θέματος. Η\n συνεισφορά και η σημασία του ΤΦΧΦΠ στα επιστημονικά τεκτενόμενα\n επιβεβαιώνεται με τη διάχυτη παρουσία του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης\n μέσω συνεντεύξεων σε επιστημονικά τηλεοπτικά προγράμματα και άρθρων\n σε εφημερίδες. Ο ΤΦΧΦΠ διαθέτει άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ειδικούς\n στον τομέα της φυτοχημείας ενώ διαθέτει και υπερσύγχρονα όργανα: α)\n κλασσικά και σύγχρονα συστήματα εκχύλισης (υπερκρίσιμη εκχύλιση\n (Supercritical Fluid Extraction), επιταχυνόμενη εκχύλιση (Accelerated\n Solvent Extractor), εκχύλιση υποβοηθούμενη από μικροκύματα (Microwaves\n Assisted Extraction)) β) ολοκληρωμένη σειρά μηχανημάτων και\n μεθοδολογιών για ποιοτική και ποσοτική ανάλυση εκχυλισμάτων και\n ενώσεων και για ταυτοποίηση δομής ουσιών (2 HPLC-UV, 2 HPLC-DAD, 1\n HPLC-RI, 1 HPLC-ELSD, 2 GC-MS, 2 GC- FID, 2 LC-MS, 1 SFC-UV/MS, 1 UPLC-\n MS, 1 UHPLC-HRMS, 1 UPLC-DAD/FD, 1 HPTLC, 3 NMR φασματόμετρα (200,\n 400 και 600 ΜΗz), microprobe-NMR (1 mm), HR-IT-Orbitrap (ESI, APCI και\n APPI), 1 FT-IR, 1 συσκευή UV, 1 MPLC, 2 FCPC (αναλυτικό και\n παρασκευαστικό)). Το εργαστήριο επίσης έχει αναπτύξει μια πιλοτική\n μονάδα εκχύλισης, η οποία αποτελείται από 2 υπομονάδες εκχύλισης, 1x500\n lt και 6x100 lt, 3 QVF αντιδραστήρες (10, 60 και 200 lt) και 3\n περιστροφικούς εξατμιστήρες μεγάλης κλίμακας (rotary evaporators - 3x20\n lt). Διαθέτει επίσης στήλες με ρητίνες προσρόφησης (ρητίνες XAD4 και XAD7\n\n - 4x150 lt και 2x450 λίτρα), 1 spray dryer, 1 vacuum desiccator (100 lt),\n αποστακτήρα αιθέριου ελαίου (100 lt) και 2 μονάδες λυοφιλοποίησης.\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Οι ελαιώνες, το ελαιοτριβείο και η μονάδα τυποποίησης της οικογένειας ΜΕΛΑ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Λυγουριό του σημερινού Δήμου Επιδαύρου (τέως Ασκληπιείου) που ανήκει στο Νομό Αργολίδας. Η επιχείρηση ιδρύεται στις 21/11/1994 με την επωνυμία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΜΕΛΑΣ με αντικείμενο την τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου. Την ίδια μέρα εγγράφεται και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αργολίδος, με αριθμό μητρώου 15937 (αριθμός δήλωσης έναρξης 3469/21-11-94, ΔΟΥ Ναυπλίου). Σε διάστημα ενός έτους από την ίδρυση της μονάδας και σε 7 μήνες ουσιαστικής λειτουργίας, κατόρθωσε να εξοπλιστεί μηχανολογικά, να οργανωθεί στην αγοραπωλησία ελαιολάδου και να εξάγει στην Ευρώπη – Η.Π.Α. – Καναδά τις πρώτες ποσότητες ελαιολάδου. Αυτή τη στιγμή το Melas Oil εξάγεται σε 26 χώρες, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Παράλληλα, οργανώνει τα υπόλοιπα τμήματα, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Από την αρχή στηρίχτηκε στο πλεονέκτημα της υψηλής ποιότητας και από το 1994 καλλιεργεί με βιολογικές μεθόδους τον ιδιόκτητο ελαιώνα εκτάσεως 50 στρεμμάτων με 750 ελαιόδεντρα. Ήταν η πρώτη βιολογική καλλιέργεια στην περιοχή και μια από τις πρώτες στην Ελλάδα, ενώ πιστοποιήθηκε από την BIO HELLAS το 1998, με αριθμό πιστοποιητικού 360065. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ΜΕΛΑΣ Ελαιουργεία Ασκληπιείου είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα να κάνουν εξαγωγές ελαιολάδου γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις κατά την παραγωγική διαδικασία, τόσο για τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για τις απαιτήσεις των Τρίτων Χωρών (Κίνα, Η.Π.Α., Καναδάς, Ιαπωνία κλπ). Το 2005 σχεδιάζεται η δημιουργία της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής, τυποποίησης και διοίκησης της μονάδας μέσα από την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο 1257 διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υλοποίηση της επένδυσης ξεκινά το 2007 μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου κι ολοκληρώνεται το 2008. Η νέα μονάδα παραγωγής και τυποποίησης, η οποία αποτελεί υπόδειγμα, σήμερα είναι επισκέψιμη τόσο από φορείς κι επιχειρήσεις του εξωτερικού, με δραστηριότητα στο χώρο του ελαιολάδου, όσο κι από ιδιώτες και ιδρύματα με ενδιαφέρον στην εκμάθηση του κύκλου παραγωγής ελαιολάδου.\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” ιδρύθηκε το\n 1959 ως αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία. Το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης\n και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) είναι ένα από τα παλαιότερα Ινστιτούτα του\n ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Στην παρούσα του μορφή διαμορφώθηκε το έτος 2013\n ως ένα από τα 5 Ινστιτούτα του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Ο συνδυασμός της\n πολύ υψηλής ποιότητας του επιστημονικού προσωπικού και της άριστης\n υποδομής έχει αποφέρει σημαντικές ερευνητικές διακρίσεις και εξωτερική\n χρηματοδότηση. Η Μονάδα Σταθερών Ισοτόπων και Ραδιοάνθρακα του\n Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”\n έχει κατορθώσει να δημιουργήσει και να αναπτύξει μια τεχνογνωσία υψηλού\n επιπέδου σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών\n βασιζόμενη στη χρήση της ισοτοπικής γεωχημείας.\n \n
\n Γενικά στοιχεία\n \n Α/Α ΦΟΡΕΑ: 5 \n ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΟΧΙ \n ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΦΟΡΕΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ \n ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΦΟΡΕΑ: ΕΚΕΤΑ \n ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ \n \n
\n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ιδρύθηκε\n το 2000, είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και\n βρίσκεται μέσα στη λίστα με τους TOP-25 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς\n φορείς της Ε.Ε. στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά\n προγράμματα.\n Τo Κέντρο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη\n κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία\n Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και\n Θρησκευμάτων.\n Το ΕΚΕΤΑ έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά\n επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον\n άνθρωπο και την κοινωνία όπως: Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά\n Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική,\n Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας,\n Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία καθώς επίσης και σε διάφορες από τα\n παραπάνω.\n Στη σημερινή του μορφή το Κέντρο περιλαμβάνει τα ακόλουθα ινστιτούτα:\n -Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) Βιώσιμη και\n Καθαρή Ενέργεια, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Χημικές και Βιοχημικές\n Διαδικασίες, Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά\n\n -Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ)\n Πληροφορική, Τηλεματική και Τηλεπικοινωνίες\n -Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) Βιώσιμη\n Κινητικότητα και Συνδυασμένες Μεταφορές\n -Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) Αγροβιοτεχνολογία,\n Μεταφραστική Ιατρική Έρευνα, Πληροφορική Βιοδεδομένων Μεγάλης\n Κλίμακας\n -Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) Μηχανοτρονική,\n Αγροτεχνολογία, Βιοιατρική, Κινησιολογία\n Στις δραστηριότητες του ΕΚΕΤΑ συμπεριλαμβάνονται τα εξής:\n -Στο ΕΚΕΤΑ σήμερα εργάζονται περισσότερα από 700 άτομα στην\n πλειοψηφία τους επιστήμονες.\n -Έχει λάβει πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις όπως το European\n Descartes Prize, European Research Council (ERC) Advanced Grant,\n Microsoft International Contest Prize, the Trading Agents Competition Award\n και πολλά άλλα ενώ κατατάσσεται στα 20 πρώτα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά\n Κέντρα με βάση την υψηλή συμμετοχή του στα χρηματοδοτούμενα\n προγράμματα του Η2020.\n -Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 1.200 ερευνητικά έργα (με συνολικό\n προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 450 Μ€ και με περισσότερες από 1.100\n διεθνείς συνεργασίες) χρηματοδοτούμενα από\n την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού (Ευρώπη, Ασία\n και Αμερική) και το Ελληνικό δημόσιο μέσω της Γενικής Γραμματείας\n Έρευνας και Τεχνολογίας.\n -Τα ερευνητικά αποτελέσματα του ΕΚΕΤΑ (περισσότερα από 350 άρθρα/έτος)\n έχουν σημαντική διεθνή επιστημονική απήχηση (περισσότερες από 7.100\n ετεροαναφορές/έτος)\n -Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία\n 4 εταιρειών τεχνοβλαστών - spin offs.\n -Το ΕΚΕΤΑ είναι ο πρώτος ελληνικός ερευνητικός φορέας που αναγνωρίζεται\n από την Ε.Ε. (2012) ότι σέβεται τις αρχές της "Χάρτας του Ερευνητή και του\n Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών".\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Το ΕΚΠΑ είναι ΝΠΔΔ. Το τμήμα Χημείας ανήκει στο ΕΚΠΑ και το εργαστήριο χημείας τροφίμων ανήκει στον τομέα ΙΙ του τμήματος Χημείας. Το 1922 το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ απέκτησε την Έδρα της Χημείας Τροφίμων και είναι από τα πρώτα τμήματα της Χημείας Τροφίμων στην Ελλάδα. Σήμερα το εργαστήριο δραστηριοποιείται σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στην ανάλυση τροφίμων τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε επιχειρήσεις και απαρτίζεται από τρία μέλη ΔΕΠ. Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες είναι:\n
\n
Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών (πολυφαινόλες, βιταμίνες, καροτενοειδή) τροφίμων (π.χ. αφεψημάτων, οίνων, ζύθων, φυτικά προϊόντα) και αιθερίων ελαίων και μελέτη της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. li>\n
Μελέτη των επιπέδων βαρέων μετάλλων (όπως Cd, Pb, Hg, As) σε τρόφιμα Ελληνικής προέλευσης (Φυτικά και Ζωϊκά) και σε μεταποιημένα τρόφιμα (π.χ. κονσερβοποιημένα) καθώς και μετανάστευση τους απο τη συσκευασία στο τρόφιμο. li>\n
Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την βιοσύνθεση των τοξικών μεταβολιτών των μυκήτων σε αγροτικά προιόντα li>\n
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων προσδιορισμού μυκοτοξινών στα τρόφιμα. li>\n
Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των λιπιδίων υδρόβιων βρώσιμων οργανισμών (ψαριών και θαλασσινών) [κυρίως των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA, DHA), στερολών, τριγλυκεριδίων, των φωσφολιπιδίων, καροτενοειδών], καθώς και των απαραίτητων μετάλλων για την εκτίμηση της διατροφικής τους αξίας. li>\n
\n Είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα επιστημονικά αναλυτικά όργανα για τις αναλύσεις που αναφέρονται στα ΠΕ που συμμετέχει όπως Αέριοχρωματογάφο με ανιχνευτή φλόγας, υγροχρωματογράφο με ανιχνευτή υπεριώδους ορατού, φασματοφωτόμετρα, απλά και ατομικής απορρόφησης με φλόγα, καθώς και άλλες αναλυτικές συσκευές προσδιορισμού πρωτεϊνών, λίπους, υγρασίας, τέφρας κ.α., Διαθέτει επίσης πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για μικροβιολογικές αναλύσεις και αναλύσεις τοξινών. Τέλος έχει κατάλληλους χώρους για μελέτη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τροφίμων και ποτών.\n \n
\n Συνοπτική παρουσίαση δικαιούχου φορέα\n \n Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας ανήκει στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και\n Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και\n Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Λειτουργεί ως\n αυτοτελής εκπαιδευτική και ερευνητική μονάδα από το 1962. Έχει την\n ευθύνη της εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών,\n κυρίως του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου\n αλλά και άλλων τμημάτων του ΓΠΑ, σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας\n Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, όπως επίσης και Βιοχημείας\n Τροφίμων. Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας διαθέτει μόνιμο ειδικευμένο\n επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, πλήρως ανακαινισμένη κτιριακή\n υποδομή (1.200 τ.μ.) καθώς και σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό\n εξοπλισμό. Περιλαμβάνει άνετους εργαστηριακούς χώρους, τόσο\n εκπαιδευτικούς όσο και ερευνητικούς, καθώς επίσης και πιλοτικό\n τυροκομείο με θαλάμους ωρίμανσης και συντήρησης τυριών. Ο\n επιστημονικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου περιλαμβάνει όλα τα μικρά και\n μεγάλα όργανα ενός σύγχρονου εργαστηρίου Χημείας και Μικροβιολογίας\n Γάλακτος καθώς επίσης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.\n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π1.1 – Αναφορά σχετικά με τα δείγματα ελαιολάδου, ελαιόκαρπου και φύλλων ελιάς που θα συλλεχθούν. Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής και κωδικοποίησης για όλα τα δείγματα ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΒΙΟΕΛΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/3/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π1.2 – Αναφορά σχετικά με τα δείγματα ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδου που θα παραχθούν. Ανάπτυξη πρωτοκόλλου με τις βέλτιστες συνθήκες ελαιοποίησης\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΜΕΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/3/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π2.1 – Αναφορά για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου γενετικής ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών ελιάς - Αναφορά για πολυμορφισμούς απλού νουκελοτιδίου και ανάπτυξη λειτουργικών δεικτών\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΕΚΕΤΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/3/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π2.2 – Αναφορά σχετικά με την ανάπτυξη της καταλληλότερης μεθοδολογίας για προσδιορισμό των κυριότερων δευτερογενών μεταβολιτών στα δείγματα των φύλλων ελιάς \n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΤΦΧΦΠ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/3/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.1 – Έκθεση προσδιορισμού της ισοτοπικής ταυτότητας της ελληνικής ελιάς.\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n Δημόκριτος\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.2 – Αναφορά σχετικά με την αποτύπωση της μικροβιακής ποικιλότητας (βακτήρια και ζύμες) των ελληνικών ποικιλιών ελιάς\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΓΠΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.3 – Αναφορά σχετικά με την συλλογή ταυτοποιημένων μικροοργανισμών απομονωμένων από ελληνικές ελιές\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΓΠΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.4 – Αναφορά σχετικά με το μεταβολικό και τεχνολογικό δυναμικό μικροοργανισμών απομονωμένων από ελληνικές ελιές\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΓΠΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.5 – Αναφορά σχετικά με την εξέλιξη της μικροβιακής χλωρίδας στη ζύμωση ελιών ελληνικού και ισπανικού τύπου\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΓΠΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π3.6 – Αναφορά σχετικά με την ανάπτυξη της καταλληλότερης μεθοδολογίας για προσδιορισμό των κυριότερων δευτερογενών μεταβολιτών στα δείγματα της βρώσιμης ελιάς\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΤΦΧΦΠ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π4.1 – Έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη εξειδικευμένου πρωτοκόλλου παραγωγής ελαιολάδου\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΤΦΧΦΠ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n\n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π4.2 – Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή αναλυτικών μεθοδολογιών LC-UV/ MS, NMR στα συλλεγμένα δείγματα ελαιολάδου\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΤΦΧΦΠ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π4.3 – Αναφορά σχετικά με τον προσδιορισμό των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στα συλλεγμένα δείγματα ελαιολάδου\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΧΤΤΧΕΚΠΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π5.1 – Έκθεση σχετικά με τον προσδιορισμό της ισοτοπικής ταυτότητας των δειγμάτων ελαιολάδου ανά γεωγραφική περιοχή\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n Δημόκριτος\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π5.2 – Αναφορά για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου γενετικής ταυτοποίησης των ελληνικών ελαιολάδων\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΕΚΕΤΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π5.3 – Αναφορά για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου ταυτοποίησης πολυποικιλιακών ελαιολάδων\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΕΚΕΤΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π5.4 – Αναφορά για την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου ταυτοποίησης νοθείας από ελαιόλαδα διαφορετικών ειδών\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΕΚΕΤΑ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π6.1 – Αναφορά σχετικά με τη δημιουργία και εγκατάσταση ιδιωτικού πρωτοκόλλου ταυτοποίησης και διασφάλισης των ελληνικών ποικιλιών ελιάς\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΒΙΟΕΛΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π6.2 – Αναφορά σχετικά με τη δημιουργία και εγκατάσταση ιδιωτικού πρωτοκόλλου διασφάλισης ποιότητας βρώσιμης ελιάς\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΒΙΟΕΛΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π6.3 – Αναφορά σχετικά με τη δημιουργία και εγκατάσταση ιδιωτικού πρωτοκόλλου τεκμηρίωσης ισχυρισμού υγείας σε ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια της EFSA\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΒΙΟΕΛΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π6.4 – Αναφορά σχετικά με τη δημιουργία και εγκατάσταση ιδιωτικού πρωτοκόλλου διασφάλισης ποιότητας ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδων\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΜΕΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π7.1 – Αναφορά σχετικά με τη προβολή των πιστοποιημένων προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΒΙΟΕΛΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n \n \n \n
\n \n \n Τίτλος Παραδοτέου \n Π7.2 – Αναφορά σχετικά με τη προβολή των πιστοποιημένων ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδων σε εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού\n \n \n Είδος Παραδοτέου\n Έκθεση\n \n \n Υπεύθυνος Ε.Ε. (Φορέας)\n ΜΕΛΑΣ\n \n \n Παράδοση (μήνας)\n 17/7/2021\n \n \n
\n \n Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές αποτελούν εμπορικά προϊόντα με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως, λόγω τον πολύτιμων θρεπτικών τους συστατικών. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη απαίτηση του καταναλωτικού κοινού προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας ευνοούν πρακτικές νοθείας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων συστημάτων ελέγχου ποιότητας. Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή από ανακριβείς ή παραπλανητικές επισημάνσεις σε προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου η παρούσα Ερευνητική πρόταση στοχεύει αφενός στην ιχνηλασιμότητα των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς προκειμένου να διασφαλισθεί η αρχική προέλευση του προϊόντος, αφετέρου στη ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς (χρήση αλκαλικού διαλύματος ή επεξεργασία με άλμη) όσο και την τεκμηρίωση του ισχυρισμό υγείας σε ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια της EFSA. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη πιστοποιημένων μεθοδολογιών για την διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδων από περιπτώσεις νοθείας, μέσω της ιχνηλασιμότητας των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς και της γεωγραφικής τους προέλευσης. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου θα συνεργαστούν δύο εταιρίες με σημαντική\n δραστηριότητα στον χώρο της παραγωγής, εμπορίας και προώθησης προϊόντων ελιάς καθώς και πέντε ερευνητικοί φορείς με αποδεδειγμένη εμπειρία στο πεδίο του ελαιολάδου, που θα δράσουν συμβουλευτικά αλλά και θα εκτελέσουν συγκεκριμένα ερευνητικά τμήματα της επικείμενης πρότασης. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της πρότασης εστιάζονται στην δημιουργία και εγκατάσταση ενός αξιόπιστου ιδιωτικού πρωτοκόλλου διασφάλισης ποιότητας με σκοπό τόσο τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων ελιάς όσο και την διασφάλιση του καταναλωτή από περιπτώσεις νοθείας. Με δεδομένο ότι για την ελληνική οικονομία ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα της ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο για την Ελλάδα να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων.\n \n
\n \n
\n Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της παρούσας Πρότασης είναι 994.610,00 € εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 945.580,00 €.\n
\n );\n}\n\nexport default App;\n","// This optional code is used to register a service worker.\n// register() is not called by default.\n\n// This lets the app load faster on subsequent visits in production, and gives\n// it offline capabilities. However, it also means that developers (and users)\n// will only see deployed updates on subsequent visits to a page, after all the\n// existing tabs open on the page have been closed, since previously cached\n// resources are updated in the background.\n\n// To learn more about the benefits of this model and instructions on how to\n// opt-in, read https://bit.ly/CRA-PWA\n\nconst isLocalhost = Boolean(\n window.location.hostname === 'localhost' ||\n // [::1] is the IPv6 localhost address.\n window.location.hostname === '[::1]' ||\n // 127.0.0.0/8 are considered localhost for IPv4.\n window.location.hostname.match(\n /^127(?:\\.(?:25[0-5]|2[0-4][0-9]|[01]?[0-9][0-9]?)){3}$/\n )\n);\n\ntype Config = {\n onSuccess?: (registration: ServiceWorkerRegistration) => void;\n onUpdate?: (registration: ServiceWorkerRegistration) => void;\n};\n\nexport function register(config?: Config) {\n if (process.env.NODE_ENV === 'production' && 'serviceWorker' in navigator) {\n // The URL constructor is available in all browsers that support SW.\n const publicUrl = new URL(\n process.env.PUBLIC_URL,\n window.location.href\n );\n if (publicUrl.origin !== window.location.origin) {\n // Our service worker won't work if PUBLIC_URL is on a different origin\n // from what our page is served on. This might happen if a CDN is used to\n // serve assets; see https://github.com/facebook/create-react-app/issues/2374\n return;\n }\n\n window.addEventListener('load', () => {\n const swUrl = `${process.env.PUBLIC_URL}/service-worker.js`;\n\n if (isLocalhost) {\n // This is running on localhost. Let's check if a service worker still exists or not.\n checkValidServiceWorker(swUrl, config);\n\n // Add some additional logging to localhost, pointing developers to the\n // service worker/PWA documentation.\n navigator.serviceWorker.ready.then(() => {\n console.log(\n 'This web app is being served cache-first by a service ' +\n 'worker. To learn more, visit https://bit.ly/CRA-PWA'\n );\n });\n } else {\n // Is not localhost. Just register service worker\n registerValidSW(swUrl, config);\n }\n });\n }\n}\n\nfunction registerValidSW(swUrl: string, config?: Config) {\n navigator.serviceWorker\n .register(swUrl)\n .then(registration => {\n registration.onupdatefound = () => {\n const installingWorker = registration.installing;\n if (installingWorker == null) {\n return;\n }\n installingWorker.onstatechange = () => {\n if (installingWorker.state === 'installed') {\n if (navigator.serviceWorker.controller) {\n // At this point, the updated precached content has been fetched,\n // but the previous service worker will still serve the older\n // content until all client tabs are closed.\n console.log(\n 'New content is available and will be used when all ' +\n 'tabs for this page are closed. See https://bit.ly/CRA-PWA.'\n );\n\n // Execute callback\n if (config && config.onUpdate) {\n config.onUpdate(registration);\n }\n } else {\n // At this point, everything has been precached.\n // It's the perfect time to display a\n // \"Content is cached for offline use.\" message.\n console.log('Content is cached for offline use.');\n\n // Execute callback\n if (config && config.onSuccess) {\n config.onSuccess(registration);\n }\n }\n }\n };\n };\n })\n .catch(error => {\n console.error('Error during service worker registration:', error);\n });\n}\n\nfunction checkValidServiceWorker(swUrl: string, config?: Config) {\n // Check if the service worker can be found. If it can't reload the page.\n fetch(swUrl, {\n headers: { 'Service-Worker': 'script' }\n })\n .then(response => {\n // Ensure service worker exists, and that we really are getting a JS file.\n const contentType = response.headers.get('content-type');\n if (\n response.status === 404 ||\n (contentType != null && contentType.indexOf('javascript') === -1)\n ) {\n // No service worker found. Probably a different app. Reload the page.\n navigator.serviceWorker.ready.then(registration => {\n registration.unregister().then(() => {\n window.location.reload();\n });\n });\n } else {\n // Service worker found. Proceed as normal.\n registerValidSW(swUrl, config);\n }\n })\n .catch(() => {\n console.log(\n 'No internet connection found. App is running in offline mode.'\n );\n });\n}\n\nexport function unregister() {\n if ('serviceWorker' in navigator) {\n navigator.serviceWorker.ready\n .then(registration => {\n registration.unregister();\n })\n .catch(error => {\n console.error(error.message);\n });\n }\n}\n","import { makeStyles, Paper, Tab, Table, TableBody, TableCell, TableContainer, TableRow, Tabs, Typography } from \"@material-ui/core\"\nimport React, { useState } from \"react\"\nimport { TabPanel } from \"./AppEn\"\n\nconst useStyles = makeStyles((theme) => ({\n root: {\n flexGrow: 1,\n display: 'flex',\n height: '100%',\n },\n table: {\n maxWidth: 900,\n },\n tabs: {\n borderRight: `1px solid ${theme.palette.divider}`,\n },\n}))\n\nexport const EnotitesEn = () => {\n const classes = useStyles()\n\n return (\n \n Work Packages\n
\n
\n \n WP1. Collection, registration and categorization of samples from Greek olive tree varieties\n \n
\n
\n \n WP2. Development and application of validated methodologies for the traceability of selected olive varieties\n \n
\n
\n \n WP3.Development and application of validated methodologies to characterize the debittering method of edible olive samples\n \n
\n
\n \n WP4.Development and application of validated methodologies to verify the health claim in olive oil meeting the EFSA criteria. Finding optimal conditions for olive oil production and developing a specialized olive oil production protocol\n \n
\n
\n \n WP5. Development and application of validated methodologies for quality assurance of PDO, PGI olive oils\n \n
\n
\n \n WP6. Creation and establishment of quality control systems for the authenticity of olive-based products\n \n
\n
\n \n WP7. Promotion of authenticated olive-based products at the International Trade Shows\n \n
\n \n D1.1 Report on the olive oil, edible olive and, olive leaf samples to be collected. Creation of an electronic recording and coding system for all samples\n \n
\n
\n \n D1.2 Report on the PDO & PGI olive oil samples that will be produced. Development of a protocol with the optimal olive oil production conditions\n \n
\n
\n \n D2.1 Report on the development of specific genetic protocol for the identification of Greek olive varieties\n \n
\n
\n \n D2.2 Report on the development of the most appropriate methodology for the determination of the major secondary metabolites in the olive leaf samples.\n \n
\n
\n \n D3.1 Report on the isotopic identity of Greek olive fruits.\n \n
\n
\n \n D3.2 Report on the fingerprinting of the microbial diversity (bacteria and yeasts) of Greek olive varieties\n \n
\n
\n \n D3.3 Report on the collection of identified microorganisms isolated from Greek olive varieties.\n \n
\n
\n \n D3.4 Report on the metabolic and technological potential of microorganisms, isolated from Greek olive varieties.\n \n
\n
\n \n D3.5 Report on the evolution of the microbial flora in the fermentation of Greek & Spanish-type edible olives\n \n
\n
\n \n D3.6 Report on the development of the most appropriate methodology for the determination of the major secondary metabolites in the edible olive samples\n \n
\n
\n \n D4.1 Report on the development of a specialized protocol for olive oil production\n \n
\n
\n \n D4.2 Report on the application of LC-UV/MS, NMR analytical methodologies of the collected olive oil samples\n \n
\n
\n \n D4.3 Report on the determination of qualitative and organoleptic characteristics in olive oil samples, according to EU regulation 2568/91.\n \n
\n
\n \n D5.1 Report on the determination of the isotopic identity of olive oil samples by geographical area\n \n
\n
\n \n D5.2 Report on the development of the specific genetic protocol for the identification of Greek olive oils\n \n
\n
\n \n D5.3 Report on the development of the multi-variety olive oil identification protocol\n \n
\n
\n \n D5.4 Report on the development of specific protocol for the detection of adulteration in olive oils, derived from different types\n \n
\n
\n \n D6.1 Report on the creation and establishment of a private protocol for the identification and the quality assurance of Greek olive varieties\n \n
\n
\n \n D6.2 Report on the creation and establishment of a private protocol for the quality and authenticity of edible olives\n \n
\n
\n \n D6.3 Report on the creation and establishment of a private protocol for the verification of the health claim requirements in olive oil meeting the EFSA criteria.\n \n
\n
\n \n D6.4 Report on the creation and establishment of a private protocol for the quality assurance of PDO & PGI olive oils\n \n
\n
\n \n D7.1 Report on the promotion of authenticated and tagged with health claim edible olive and olive oil products, at European and International Exhibitions\n \n
\n
\n \n D7.2 Report on the promotion of authenticated and tagged with health claim PDO & PGI olive oil products, at European and International Exhibitions\n \n
\n \n Title of HOLEA Project:\n \n Application of modern analytical and chemometric techniques for the quality control- fraud of olive products\n \n \n
\n \n
\n The HOLEA research project was co-funded by the European Union (ERDF) and Greek National funds, through the Operational Program \"Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation\" 2014–2020 (EPAnEK), under the call “RESEARCH–CREATE–INNOVATE” (project code: 03816).\n
\n \n\n Description\n\n \n
\n Quality is widely recognized as one of the most strategies for the economic development of each productive sector. Olive oil and edible olives are commercial products with continuously increasing demand worldwide, due to their valuable nutrients. Constant consumer demand for the production of high nutritional value products encourages practices of fraud in manufactured products which in recent years have been expanded, due to a lack of adequate quality control systems. Consequently, the quality control of edible olives and olive oil as well as the traceability of their origin are the main keys to ensuring the quality of the above products. Τhe present research proposal aims firstly to the traceability of Greek olive varieties, in order to certify the origin of the final products and, secondly, to the development and application of modern analytical techniques in order to ensure the quality of edible olives (using an alkaline solution or treatment with brine) and the documentation of the health claim for oils that meet the criteria of the EFSA, with aim the protection of consumers from false or misleading labels in olive products and olive oil. At the same time, efforts will be made to develop certified methodologies to ensure the quality of PDO and PGI olive oil from attempts of fraud, through the traceability of Greek olive varieties and their geographical origin. For the successful realization of the project two companies, with a significant activity in the production, marketing and promotion of olive products will cooperate as well as five research institutions, with proven experience in the field, of olive oil which will operate as consultants and will carry out specific research tasks of the present proposal. The expected results of the proposal relate to the creation and installation of a reliable private quality assurance protocol aiming both at the quality control of olive products and in securing the consumer against fraud. Given that for the Greek economy the agri-food sector is or must be the crown of growth and productive reconstruction of our country, it is more than necessary for Greece to invest in the quality of its agricultural products.\n The funding of the HOLEA Research Project implementation is € 994,610.00, of which the public expenditure amounts to € 945,580.00.\n
\n );\n}\n\nexport default AppEn;\n","import { createMuiTheme, MuiThemeProvider } from '@material-ui/core';\nimport React from 'react';\nimport ReactDOM from 'react-dom';\nimport App from './App';\nimport './index.css';\nimport * as serviceWorker from './serviceWorker';\nimport { BrowserRouter, Redirect, Route, Switch } from 'react-router-dom'\nimport { AppEn } from './english/AppEn';\n\nconst theme = createMuiTheme({\n palette: {\n primary: { main: 'rgb(56,80,53)' },\n secondary: { main: 'rgb(40,140,74)' }\n },\n});\n\nReactDOM.render(\n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n ,\n document.getElementById('root')\n);\n\n// If you want your app to work offline and load faster, you can change\n// unregister() to register() below. Note this comes with some pitfalls.\n// Learn more about service workers: https://bit.ly/CRA-PWA\nserviceWorker.unregister();\n"],"sourceRoot":""}